एप्पल चटनी Apple Chutney in Hindi बहुत स्वादिस्ट होती है |यह स्वस्तय के लिए भी अच्छी मानी जाती है। इसीलिए बहुत से लोग इसे खाना पसंद करते है | इसे बनाना बहुत ही आसान है |
Apple Chutney Apple Chutney in Hindi is very tasty. It is also considered good for health. That's why many people like to eat it. It is very easy to make.
एप्पल चटनी सामग्री : Apple Chutney Ingredients in Hindi :-
- 04 हरे सेब --04 green apples
- 01 बड़ा चम्मच गुड़ (कतरा हुआ) --01 tbsp Jaggery (shredded)
- 01 छोटा चम्मच जीरा पाउडर --01 tsp cumin powder
- 01 छोटा चम्मच सरसों --01 tsp mustard
- 01 छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर --01 tsp garam masala powder
- 01 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर --01 tsp chili powder
- 01 बड़ा चम्मच आलिव/रिफाइंड ऑयल --01 tbsp olive/refined oil
- 1/2 छोटा चम्मच काली मिर्च पाउडर --1/2 tsp black pepper powder
- नमक स्वादानुसार--Salt as per taste.
विधि -How to make Apple Chutney in Hindi:-
1. एप्पल चटनी के लिये सबसे पहले सेब को छिलकर उसे कद्दूकस कर लें।
2.एक पैन में ऑलिव ऑयल डाल कर उसे गर्म करें।
3.तेल गर्म होने पर उसमें सरसों डाल कर भूनें।
4.इसके बाद मिर्च, जीरा, गरम मसाला, काली मिर्च पाउडर डालें और उसे हल्का सा भूनें।
5.मसाले होने के बाद सेब, नमक और गुड़ पैन में डालें और मध्यम आंच पर लगभग 12-15 मिनट तक पकाएं।
6.चटनी थोड़ी गाढ़ी हो जाए, तो समझ जाएं कि यह तैयार हो गयी है।
7. ठंडा होने पर इसे स्नैक्स अथवा भोजन के साथ सर्व करें।
नोट:
आप चाहें तो सेब की चटनी फ्रिज में रख कर 7-8 दिनों तक इस्तेमाल कर सकते हैं।
How to make Apple Chutney in English:-
1. For Apple Chutney, first peel the apple and grate it.
2. Put olive oil in a pan and heat it.
3. When the oil is hot, add mustard seeds and fry it.
4. After this add chilli, cumin, garam masala, black pepper powder and fry it lightly.
5.After the spices are done, add apples, salt and jaggery to the pan and cook on medium flame for about 12-15 minutes.
6. When the chutney becomes a little thick, then understand that it is ready.
7. When it cools down, serve it with snacks or meals.
Note:
If you want, you can keep the apple chutney in the refrigerator and use it for 7-8 days.
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