This dish is very much liked in Gujarat. In Gujarat it is called papaya sambaro. It is served with Gujarati snacks especially fafda. Papaya Sambharo in Hindi is very easy to make and very tasty to eat.
- 500 ग्राम कच्चा पपीपा --500 grams raw papaya
- 2 टीस्पून तेल --2 tsp oil
- 1 नींबू का रस --juice of 1 lemon
- 1/2 टेबलस्पून राई --1/2 tbsp rye
- 2 हरी मिर्च (लंबाई में कटी हुई) --2 green chilies (cut lengthwise)
- 1/4 टीस्पून हल्दी पाउडर --1/4 tsp turmeric powder
- चुटकीभर हींग --a pinch of asafoetida
- नमक स्वादानुसार --salt to taste
1.
पपीते को कद्दूकश कर
लें फिर नमक मिलाकर थोड़ी देर तक रखें|
2.
यदि अतिरिक्त पानी है तो निचोड़कर
निकाल लें|
3.
एक पैन में तेल गरम करके हींग, राई और हरी मिर्च
का छौंक लगाएं|
4.
बची हुई सारी सामग्री मिलाकर 2-3 मिनट तक रखकर आंच
से उतार लें|
नोट:
1.
यदि आपको मीठा पसंद है तो आप
स्वादानुसार शक्कर भी मिला सकते
हैं|
How to make Papaya Chutney -Papaya Sambharo in English: -
1. Grate papaya, then add salt and keep it for a while.
2. If there is excess water, squeeze it out.
3. Heat oil in a pan, add asafetida, mustard seeds and green chilies.
4. Mix all the remaining ingredients and keep it for 2-3 minutes and take it off the flame.
Note:
1. If you like sweet, you can also add sugar as per taste.
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