राजमा मसाला –Rajma Masala in Hindi / English

 



राजमा Rajma Masala in Hindi की सब्जी बेहद स्वादिष्ट होती है। यह नार्थ इंडिया में बहुतायत से बनायीं जाती है| इसे बनाना भी बहुत आसान होता है |


राजमा मसाला बनाने की  सामग्री - Rajma Masala in Hindi Ingredients:

  • 01 कप  राजमा --01 cup rajma,
  • 02 प्याज --02 Onions,
  • 03 टमाटर --03 Tomatoes,
  • 06 लहसुन कलियां --6 garlic buds,
  • 02 हरी मिर्च --02 green chilies,
  • 01 छोटा चम्मच जीरा --01 tsp cumin,
  • 01 इंच अदरक टुकड़ा -1 inch ginger piece,
  • 01 छोटा चम्मच गरम मसाला -01 tsp garam masala,
  • 1/2 छोटा चम्मच लालमिर्च पाउडर --1/2 tsp red chili powder,
  • 1/2 छोटाचम्मच हल्दी पाउडर --1/2 tsp turmeric powder,
  • 01 बड़ा चम्मच तेल --01 tbsp oil,
  • 1/2 छोटा चम्मच खाने वाला सोडा --1/2 tsp baking soda ,
  • 02 बड़े चम्मच हरी धनिया (कटी हुई) --02 tbsp green coriander (chopped), 
  • नमक स्वादानुसार  --Salt to taste

राजमा मसाला बनाने की विधि - How to make Rajma Masala in Hindi:

1. सबसे पहले राजमा को धो कर 8-9 घंटे के लिए भिगा दें। अगर मौसम ठंडा हो, तो भिगोने के लिए गुनगुने पानी का इस्मेमाल करें।



2. भीगने के बाद राजमा का पानी निकाल कर रख लें और उसे अच्छी तरह से धो लें।

3. अब कुकर में राजमा के साथ एक गिलास पानी और खाने का सोडा डालें और गैस पर मीडियम आंच पर पकायें।

4. 02 सीटी आने के बाद आंच धीमी कर दें और 7-8 मिनट पकने दें।

5. जब तक राजमा ठंडे हो, मसालों की तैयारी कर लें।

6. प्याज को काट कर मिक्सर में पीस लें। इसके बाद लहसुन, अदरक और हरी मिर्च को भी एक साथ पीस लें। साथ ही टमाटर को छोटा-छोटा काट लें।



7. एक फ्राई पैन में तेल गरम करें। तेल गरम होने पर उसमें हींग और जीरा डालकर प्याज का पेस्ट डालें और उसे धीमी आंच पर गुलाबी होने तक भून लें।

8. जब प्याज अच्छी तरह से भुन जाए, तो उसमें लहसुन, अदरक, मिर्च का पेस्ट डाल दें और 5-7 पांच मिनट भून ले। इसके बाद लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, गरम मसाला और नमक डालें और 2 मिनट तक पका लें।

9. 2 मिनट के बाद पैन में कटे हुए टमाटर डालें और इसे तब तक पकायें, जब तक मसाला तेल छोड़ दे। तेल छोड़ने पर पैन में राजमा डालें और 5 मिनट तक भून लें।



10. इसके बाद पैन में राजमा का बचा हुए पानी डाल दें।पानी की सतह राजमा के ऊपर होनी चाहिए। अगर राजमा का बचा हुआ पानी कम हो, तो अलग से भी पानी लेकर इसमें डाल सकते हैं।

11. अब राजमा को करीब 10 मिनट तक या ग्रेवी गाढ़ी होने तक पकायें। जब ग्रेवी पर्याप्त मात्रा में गाढ़ी हो जाए, गैस ऑफ कर दें।


12. इसे कटी हुई हरी धनिया से गार्निश करें

13 राजमा सब्जी को पराठों, रोटी, कुलचा के साथ सर्व करें या चावल के साथ सर्व करे |


How to make Rajma Masala in English :-

1. First wash and soak the kidney beans for 8-9 hours. If the weather is cold, use lukewarm water for soaking.

2. After soaking, take out the water of Rajma and wash it thoroughly.

3. Now put a glass of water and baking soda with rajma in the cooker and cook it on medium flame on the gas.

4. After 02 whistles, reduce the flame and let it cook for 7-8 minutes.

5. Till the rajma cools down, prepare the spices.

6. Chop the onion and grind it in a mixer. After this, grind garlic, ginger and green chilies together. Also, cut the tomatoes into small pieces.

7. Heat oil in a fry pan. When the oil is hot, add asafoetida and cumin seeds, add onion paste and fry it on low flame till it turns pink.

8. When the onion is roasted well, then add garlic, ginger, chili paste and fry it for 5-7 five minutes. After this add red chili powder, turmeric powder, garam masala and salt and cook for 2 minutes.

9. After 2 minutes, add chopped tomatoes to the pan and cook it till the masala leaves the oil. After leaving the oil, add rajma to the pan and fry for 5 minutes.

10. After this pour the remaining water of rajma in the pan. The surface of the water should be above the rajma. If the remaining water of rajma is less, then you can add water separately as well.

11. Now cook the rajma for about 10 minutes or till the gravy thickens. When the gravy becomes thick enough, switch off the gas.

12. Garnish it with chopped coriander leaves

13. Serve Rajma vegetable with parathas, roti, Kulcha or serve it with rice.

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1. खजूर और इमली की चटनी बनाने का तरीका - Tamarind Chutney in Hindi 

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